Zo’n 60 burgers en (medewerkers/vrijwilligers van) organisaties met een hart voor leefbaarheid uit de hele provincie kwamen donderdag 1 november naar het Utrecht-West Café om hun ideeën te bespreken, elkaar vooruit te helpen, kennis te delen en te netwerken.
Een gezamenlijke moestuin, een filmhuis, een speeltuin voor de buurt, een boerderij met een sociale functie voor de omgeving, hondenbezitters die zich verenigen om samen en mèt hun honden de buurt schoon te houden: zomaar een greep uit de vele burgerinitiatieven die donderdagavond langskwamen tijdens het Utrecht-West Café in Linschoten. Het Utrecht-West Café werd georganiseerd door de Gebiedscommissie Utrecht-West en LEADER Weidse Veenweiden.
Tijdens het Utrecht-West Café waren er vertegenwoordigers van verschillende organisaties die de aanwezigen meer vertelden over hun initiatief en de zaal vroegen om mee te denken over bepaalde vragen waar zij mee zitten. Heeft het ‘pitchers’ iets opgeleverd?
Na afloop van de pitches gingen Gert Tetteroo van Spoorhuis Filmhuis Vinkeveen, Onno Cleijpool van Stichting LiBel, Cristel van Dam van Buurderij van Dam, Alex van Eck van Enjoy Cleaning Up en Klaas Hemke van Meekeren van Natuurlijk Sturen naar een eigen tafeltje in de zaal. Aanwezigen met een goed idee of tip zochten hen vervolgens op. Sommige bezoekers plakten een post-it op de flip-over van de pitcher, anderen gingen in gesprek of boden hun diensten aan.
Spoorhuis Filmhuis Vinkeveen, Gert Tetteroo: “Voor mij was de beste tip er een van een man uit Utrecht. Hij vertelde me dat er in Utrecht locaties zijn die je ‘zomaar mag gebruiken’ als je met vrijwilligers werkt. Dan krijg je gewoon de sleutel. Ik vond dat een heel verfrissend idee. Ik moet dat binnen de mogelijkheden van het Spoorhuis ook doen: gewoon als er geen gasten zijn in het Spoorhuis de sleutel afgeven aan de vrijwilligers en hun aan het werk laten. Ik hoef me niet overal mee te bemoeien.”
Stichting LiBel, Onno Cleijpool: “Als Stichting LiBel hebben we veel ideeën voor de leefbaarheid Linschoten. Voor ons is het prettiger werken als de gemeente zich niet opstelt als ‘besturend instituut’, maar meer als ‘sturende partner’. Tijdens de meedenksessie na mijn pitch zijn we gewezen op ‘The Right to Challenge’. Hiermee mogen we de gemeente uitdagen en kunnen we potentieel initiatieven naar ons toe trekken. Ik zie dat echt als een gouden tip. Voor ons was het een erg geslaagde avond. We komen de volgende keer graag weer. “
Buurderij Van Dam, Christel van Dam: “Het was erg leuk om te pitchen en nog leuker om de tips, adviezen en meningen van anderen te horen. Ik heb veel bruikbare tips gekregen voor de Buurderij, zoals het opstarten van een ’vrienden van’, de mogelijkheid om een imkervereniging te benaderen en om mee te doen aan verschillende evenementen zoals NLdoet. Het is goed om te onderzoeken hoe ik de Buurderij zo goed mogelijk bij de wensen van de buren en de buurt kan aansluiten, maar ik moet ervoor zorgen dat ik mijn eigen visie daarbij niet verlies. Ik wil alle aanwezigen danken voor de tips en input. Ik zie veel mogelijkheden en ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen.”
Enjoy Cleaning Up, Alex van Eck: “Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten toen ik op het Utrecht-West Café kwam, maar het bleek een waardevolle besteding van mijn avond. Uit de tips die ik kreeg, heb ik vooral opgemaakt dat ik op de goede weg zit om ervoor te zorgen dat mijn initiatief verder komt: andere hondenbezitters inspireren om ook samen met hun hond rommel op te ruimen in de buurt. Het netwerken vond ik het allerleukst. Het is zo inspirerend om in contact te komen met ander mensen die net zo gedreven bezig zijn met hun initiatief als ik met het mijne. Ik ging heel vrolijk weer naar huis.”
Natuurlijk Sturen, Klaas Hemke van Meekeren: “Ik heb vooral bevestiging gekregen dat mijn initiatief goed valt. De mensen die ik sprak tijdens het Utrecht-West Café vonden het heel logisch dat je gewenst gedrag op de weg afdwingt door de weg op een andere manier in te richten, en niet door extra verkeersborden te plaatsen. Dat zijn eigenlijk een soort van dreigementen. De mensen willen zo niet meer aangesproken worden. Mijn initiatief past dus echt bij deze tijd.”
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Blijf op de hoogte van:
En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!
Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media